Home / News / Hotelul World Trade Center, amendat cu 15.000€

Hotelul World Trade Center, amendat cu 15.000€

Încălcarea a constat în faptul că o listă printată pe suport de hârtie, utilizată pentru verificarea clienților care serveau micul dejun și care conținea date cu caracter personal ale unui număr de 46 de clienți,  a fost fotografiată de către persoane neautorizate din afara societății, ceea ce a condus la dezvăluirea în mediul on-line a datelor cu caracter personal ale unor clienți, prin publicare.

Cel mai interesant lucru de reținut în comunicatul Autorității despre această amendă este faptul că operatorul a fost sancționat pentru că nu a luat măsuri pentru a se asigura că angajații săi care au acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa, potrivit legii.

Mai pe românește, amenda nu pare să fi fost pentru scurgerea de date în sine. Oricine poate intra într-un hotel, să pozeze o listă cu numele de la micul dejun și să o pună pe Facebook de exemplu. Problema a fost faptul că operatorul nu a luat măsuri ca să prevină astfel de incidente

Așadar iată de ce este important ca fiecare companie să facă eforturi și să ia măsuri de conformare la GDPR, chiar dacă erori și scurgeri de date pot apărea oriunde.

Ceva ne spune că în cazul acesta, dacă hotelul ar fi putut demonstra existența măsurilor în cauză, să nu mai fi încasat amenda.  

Păi ce măsuri ar fi putut lua?

De exemplu operatorul trebuia să se asigure că acea listă este securizată, că există o procedură conformă cu GDPR pentru a identifica persoanele care au acces la micul-dejun sau orice alt serviciu oferit de Hotel.

Orice dată cu caracter personal care este pe suport de hârtie reprezintă un risc crescut de dezvăluire spre persoane neautorizate: poate fi uitată undeva, poate fi aruncată la coșul de gunoi fără a fi distrusă, poate fi citită si memorată, poate fi fotografiată și de ce nu, furată.

Concret, alternative mai sigure ar fi fost

  • Minim, instruirea angajaților cu privire la ce au și ce nu au voie să facă cu lista respectivă (ex. să nu o lase ‘nesupravegheată’, la intrarea în restaurant)
  • Ideal, sistemele de oferire a micului dejun care nu necesită scrierea numelor oaspeților, gen brățări sau cupoane oferite la momentul cazării special în acest sens.